Приключи разследването на трагедията в село Бисер от 2012-а
Приключи разследването на трагедията в село Бисер от 2012-а / снимка, архив: Impact Press Group
Районна прокуратура-Пловдив внесе в Районен съд-Харманли обвинителен акт спрямо Ирена Узунова, за това че от 14 октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. като областен управител на Хасково не е изпълнила служебните си задължения от Закона за защита при бедствия. Вследствие преливането на язовир "Иваново", през февруари 2012 г. село Бисер беше залято с вода и последва смъртта на 8 души - И. Карамфилова, 80 г., Г. Сираков, 69 г., Х. Христов, 92 г., А. Стоянов, 77 г., Л. Делева, 56 г., К. Николова, 65 г., Ж. Христов, 68 г. и В. Делев, 59 г. Всички жертви са починали от удавяне.

Според обвинението Ирена Узунова не е изпълнила служебните си задължения като губернатор и е причинила наводнение по непредпазливост. За подобно престъпление са предвидени до 5 години лишаване от свобода. От прокуратурата посочват, че преди и към момента на наводнението в село Бисер между община Харманли и Министерство на отбраната е имало "отрицателен" спор за собствеността на язовир "Иваново". В подобни случаи поддръжката и нормалната техническа експлоатация на язовира е следвало да бъдат осигурени от областния управител.

Ето и случаите, при които се е стигнало да загуба на човешки живот:

Към момента на скъсване на язовирната стена, по пътя между село Иваново и моста към гр. Харманли, в лек автомобил, марка „Опел“ пътували В. Делев и Л. Делева. Водната стихия обърнала колата по таван, тя се напълнила с вода и двамата се удавили.

В резултат на преливната вълна в дома си в с. Бисер загинал А. Стоянов, който се връщал от съседите си с чувал с пясък, за да го постави за защита пред вратата на къщата си.

В пристройка към дома си в селото от водната стихия загинал и Г. Сираков, който бил трудноподвижен.

По време на наводнението К. Николова и Ж. Христов били в дома си в с. Бисер, общ. Харманли. Вълната, идваща от язовир „Иваново“, съборила оградата на имота им, заляла целия първи етаж на жилището и около 50 см от височината на втория. Двамата не успели да излязат от къщата и се удавили. Преливната вълна отнесла автомобила им в съседния имот.

В резултат на наводнението в дома си в с. Бисер загинал и Х. Христов, който също не успял да се спаси от прииждащите водни маси.
 
На 6 февруари 2012 г. 80-годишната И. Карамфилова била с внучката си в къщата си в с. Бисер. След скъсването на язовирната стена и наводнението на селото, много бързо нивото на навлязлата вода в първия жилищен етаж от къщата им се покачило на 220-230 см. Двете жени не могли да отворят вратата, за да стигнат до втория етаж Внучката на И. Карамфилова успяла да се качи на задния перваз на прозореца на едната от стаите в първия етаж, а възрастната жена се хванала за горната част на вратата в същата стая, но не успяла да се спаси и се удавила. Внучката останала два часа на перваза на прозореца, след което била спасена от аварийни екипи.


Неподдържаният преливник и дебелата ледена покривка на язовира, довела до интензивен ледоход и последвало блокиране на преливника, са решаващи фактори, предизвикали рязкото повишаване на водното ниво във водохранилището, преливането над короната на стената и нейното последващо разрушаване.

Делото съдържа над 6 000 листа или 30 тома, като в три от томовете е приложена комплексната оценъчна експертиза, по която вещите лица са изследвали, сравнявали и са се запознали с над 10 000 страници документи. Разпитани са над 600 свидетели, приложени са документи и заключенията на осем съдебно-медицински експертизи, съдебно-техническа експертиза, петорна комплексна експертиза, компютърно-техническа експертиза. По делото са призовани 73 свидетели.

Разследването по досъдебното производство се е водило от екип от следователи от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура-Пловдив. Обвинителният акт е внесен в съда от трима наблюдаващи прокурори – Гергана Мутафова, Румяна Зайкова – Калеева и Мария Лулкина.

Първоначално делото се е водило около година от прокуратурата в Хасково, след това е било изпратено по компетентност във Военно-окръжна прокуратура-Пловдив, където е било за същия период от време. По-късно то е изпратено във Върховна касационна прокуратура и по разпореждане на главния прокурор е било възложено за наблюдение на Районна прокуратура-Пловдив. 

В края на февруари месец тази година, когато бе повдигнато обвинението срещу Узунова, тя заяви пред Дарик, че е невинна, а хората в село Бисер започнаха подписка в нейна защита.