UPS и генератори подсигуряват машинното гласуване в Пазарджик
UPS и генератори подсигуряват машинното гласуване в Пазарджик / Дарик архив
UPS и генератори подсигуряват машинното гласуване в Пазарджик
90978
UPS и генератори подсигуряват машинното гласуване в Пазарджик
  • UPS и генератори подсигуряват машинното гласуване в Пазарджик

С UPS-устройства и генератори е подсигурена техниката за машинно гласуване, съобщи председателят на РИК-Пазарджик Йордан Кожухаров. В случай, че електрозахранването спре, UPS-ите могат да осигурят ток поне за 2 часа. Ако проблемът е труден за отстраняване и отнеме повече време, пожарната служба в града е в готовност да достави агрегати, така че гласуването да не се прекъсва. През целия изборен ден ще има и дежурни технически екипи от фирмата, осигурила машините за гласуване.

Машинно гласуване ще има в 11 секции в Пазарджик - в Начално училище „Отец Паисий”, Средно училище „Георги Бенковски” и Начално училище „Васил Друмев”, както и в две секции в Основно училище „Проф. Иван Батаклиев”. Апаратурата за него вече е закарана на място, като при това техници са направили още веднъж тестово за проверка на готовността и са припомнили на служителите как се гласува с машина.

Представители на 11-те секции са преминали и през предварително специално обучение за целта, така че от РИК не очакват проблеми. Процедурата е лесна, отнема няколко секунди. Първо се натиска бутон за избрания кандидат или опцията "Не подкрепям никого" и след това - бутона за гласуване. Издадената бележка се сгъва и се пуска в отделна непрозрачна урна. Преброяването става автоматично и улеснява работата на комисиите.

Повече от 600 служители от структурните звена на МВР осигуряват охраната на изборните секции, обществения ред, реагирането на сигнали, охраната на изборните материали и пожарната безопасност, съобщава говорителят на пазарджишката дирекция на вътрешното министерство Мирослав Стоянов.

По време на изборите полицейските служители са разположени извън секциите, като няма да допускат лица с поведение, накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите. При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда и спокойствието в секцията.

Звено „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Пазарджик и полицейските управления в Пещера, Велинград, Панагюрище и Септември ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден. За времето от първи ноември до момента служителите на звеното са издали общо 78 удостоверения за гласуване.

В Пазарджишка област изборният ден започна нормално. Всички секции снощи са поети под полицейска охрана и тази сутрин са предадени на РИК и секционните избирателни комисии в региона.

До 7.40 часа е получена информация от повечето секции, че са отворили и вече работят. На места е имало закъснели членове на комисии, но засега няма данни да са се наложили замени в последния момент. В Пазарджишка община с право на глас са 105 930 души, по данни на ГРАО.

Гласуването ще се осъществява в 365 секции в региона. 48 от тях са пригодени за хора с увреждания или намалено зрение. В 11 секции е организирано машинно гласуване. Вчера следобед са доставени машините, тествани са и е установено, че работят нормално. Две подвижни секции ще обслужват на място гласоподаватели с тежки увреждания – в Пазарджик и Велинград.

До вчера в РИК са получени два сигнала за нарушения. Единият е за агитация от общински вестник в Септември, издаден на 2 ноември, но още предлаган по павилионите. Тиражът му е временно прибран. Членове на една от комисиите в Пазарджик пък са сигнализирали, че няма кой да им отключи помещенията, за да приберат бюлетините и да подреждат секциите си. Минути по-късно училището е отворено.