Учителската стачка в Пловдив не оправда очакванията
Учителската стачка в Пловдив не оправда очакванията / netinfo

С едночасова предупредителна стачка в 89 процента от училищата и детските градини започна новата учебна година в Пловдив, съобщиха от учителските синдикати в града. Педагозите от СОУ ”Софроний Врачански” поискаха оставката на министър Даниел Вълчев и заплашиха, че няма да влязат в клас, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Голяма част от учителите обаче не подкрепиха колегите си, показа репортерско проучване на Дарик. 50 от общо 76 преподаватели в Националната търговска гимназия в Пловдив отказаха да се включат в едночасовата стачка и откриха официално учебната година. Езиковите гимназии също не се включиха заради липса на изрядни документи за участие в протеста.

Очаква се към безсрочната национална ефективна стачка от 24 септември, когато учениците няма да влизат в клас до постигане на споразумение с МОН за стопроцентно увеличение на заплатите, да се присъединят още учебни заведения.

Пред Дарик някои от учителите признаха, че съществува напрежение между стачкуващите и отказалите да подкрепят протеста заради страх от уволнение. 2985 първокласници прекрачиха за първи път прага на класните стаи в Пловдив. Общо 35 000 ученици ще се обучават през новата учебна година в града