Търновалийски пита министъра за съдбата на 4 гимназии
Търновалийски пита министъра за съдбата на 4 гимназии / снимка: Дарик радио Пловдив, архив

За официално становище  относно преструктурирането на четири гимназии в Пловдив настояват пловдивските социалисти. Депутатът от БСП Георги Търновалийски  заяви, че очаква писмен отговор по казуса с преобразуването на професионалните  гимназиите по артитектура и строителство,  електротехниха и електроника,  механотехника и транспорт в Пловдив. За четирите държавни училища бе поискано да станат общински.

Според Търновалийски това е в разрез с политиката на държавата за професионалното образование. Той припомни,  че искането за преобразуването на тези  училища  се случва   след като община Пловдив се  вече се отказа от Спортното учлище. Министърът на образованието Тодор Танев  е коментирал казуса по време на парламентарния контрол миналата седмица, но по думите на Търновалийски няма конкретен отговор за това дали тези гимназии ще бъдат предоставени на общината за управление или не.

Граждани са сигнализирали в приемната на депутата, че Професионалната гимназия по архитектура, геодезия и строителство е до хотел „Империал“ и там  имало идеи за строителство на паркинг и басейн.  По думите на Търновалийски исканията за промяна в статута на останалите гимназии били за камуфлаж,тъй като иначе много ясно проличават намеренията  на кмета гимназията по архитектура да стане общинска заради близостта й с хотела.