Творците на Пловдив трябва да загърбят егото си и да работят заедно
Творците на Пловдив трябва да загърбят егото си и да работят заедно / снимка: Петър Тодоров, Дарик радио Пловдив
Божана Апостолова в Дарик кафе
79959
Божана Апостолова в Дарик кафе
  • Божана Апостолова в Дарик кафе

Смятам, че новият Обществен съвет по култура ще бъде коректив на властта и управлението на града по отношение на всичко, което ще се случва в Пловдив  в сферата на културата и опазване на историческото наследство. Това коментира в ефира на Дарик известната пловдивска поетеса и издател Божана Апостолова.

Въпреки, че сме Европейска столица на културата, усещането през последните години е, че губим силата и културните ни устои “минаха в задния двор“, каза още Апостолова, която е известна със силната си гражданска позиция.  Според нея се забелязва и известна девалвация при наградите „Пловдив“, които се раздават ежегодно на изявени творци в навечерието на 24 май.

Призът Европейска столица на културата през 2019 година дава на Пловдив сила за нов духовен ръст и ще е престъпление, ако в 21 век творците на града не работят заедно, а залагат само на егото си, коментира още тя. Поетесата вярва, че силно духовно общество ще има отново  и времето, в което ще се случи това, не е далеч.

„Светът не може да ни обича, ако не ни познава. Именно културният обмен е най-добрият начин за това“, коментира още Божана Апостолова. В подкрепа на твърдението си, тя уточни, че най-младите автори, които подкрепя и издава, са преведени вече на 29 езика.

Чуйте в прикачения файл интервюто на Димитър Владимиров с Божана Апостолова в студиото на Дарик Пловдив.