Тотев: Квалифицирани хора в Пловдив не остават без работа
Тотев: Квалифицирани хора в Пловдив не остават без работа / снимка: Виктор Кадири, Дарик радио Пловдив
Тотев : Квалифицирани хора в Пловдив не остават без работа
75160
Тотев : Квалифицирани хора в Пловдив не остават без работа
  • Тотев : Квалифицирани хора в Пловдив не остават без работа

В Пловдив нямаме проблем с безработицата, защото квалифицирани хора без работа не могат да останат. Това заяви кметът на града Иван Тотев по време на откриването на учебната година в Техническия университет – филиал Пловдив. По думите му само маргиналните групи в града не работят, но и те не са много.

„Младите хора трябва да полагат усилия да се квалифицират и да владеят чужди езици“, каза още той.

По отношение на Техническия университет кметът заяви, че общината ще съдейства за ремонт на сградата на бившия Френски колеж, в която се помещава 3-ти корпус на висшето учебно заведение. Ръководството на университета има идея да превърне сградата в музей на техниката, в който ще има експонати от областта на машиностроенето, отбранителна и компютърна техника.

Директорът на филиала проф. Михаил Петров заяви, че завъшилите при тях студенти се реализират на 100%. „Наблюдава се недостиг на квалифицирани кадри особено в областта на машиностроенето и отбрабителната промишленост, където търсенето на бизнеса надхвърля броя на завършващите студенти“, допълни той.

Основен проблем за висшето учебното заведение в последните години е мотивирането на учениците от средните училища да кандидатстват инженерни специалности.