/ снимка: Петър Тодоров
дауншифтинг
96365
дауншифтинг
  • дауншифтинг
Бумът от интерес към древни духовни практики и холистично знание е реакция от бурното развитие на технологиите. Това показва, че съвременният свят, с всичките му екстри и удобства, не ни дава цялостност и автентичност и не ни прави истински. Това коментира в редовната рубрика на Дарик „Промяната“ Марияна Стракова, преподавател по йога и духовни практики.

Течения като дауншифтинга са едно напомняне за това, че ти си много повече от това, което си учил, от това, което работиш и много повече от парите, които изкарваш.

Дауншифтингът като явление е резултат на наслоената динамика в живота. Той е по-популярен на запад, но набира скорост и у нас. Той е средство за напускане на стресовата среда, в която се гонят кариери, поемат огромни отговорности и се трупа голямо напрежение, което впоследствие се предава и на децата ни.

Определено смятам, че технологиите ни опустошават емоционално. Вижте от колко малки децата се срещат с мобилни телефони, таблети и компютри и съответно колко по-малко разговарят.

Нашето поколение като малки се събирахме да играем на кукли, ластик, криеници или стражари и апаши, каза още Стракова и допълни, че за нея това е най-прекрасното време, което си спомня.

Ние забравяме да четем, да разговаряме, вижте какво се случва и в социалните мрежи – хората нямат време да дочетат един пост. Затова има клипчета и гифчета, чрез които общуваме непълноценно, докато вършим нещо друго. Богатството на четенето, общуването и взаимното преживяване е неизмеримо, категорична бе преподавателката по йога.

Чуйте цялото интервю с нея в приложеното аудио.