Съкратените лица - приоритет на социалното министерство догодина
Съкратените лица - приоритет на социалното министерство догодина / Снимка: Даниела Ковачева
Съкратените лица ще са приоритет в Националния план за действие по заетостта за 2009-та година, заяви директорът на Дирекция „Политика на пазара на труда” към Министерството на труда и социалната политика д-р Елка Димитрова на семинар „Развитие на заетостта на местно ниво” в Пловдив. Според нея съществуват индикации за скорошни сериозни съкращения в текстилната индустрия и в строителството, а свиване на потреблението ще се усети във всички сектори – от кварталния магазин до IT-компаниите.

190 млн. лева e бюджетът за активна социална политика за следващата година – за обучение, квалификация, предприемачество, конкурентноспособност.

Голям процент от тези средства ще бъдат за финансиране на субсидираната заетост, по линия на коята държавата ще поема минималната заплата и осигуровките за тези граждани, които бъдат наети от работодателите.

Очакванията за процента на безработицата за следващата година зависят от намаляването на инвестициите и от свиване на производството и услугите, каза още Димитрова. Какви ще бъдат точно параметрите обаче, все още не не може да се прогнозира.

/Чуйте подробности от прикачения звуков файл/