Строят пречиствателна станция в Първомай
Строят пречиствателна станция в Първомай / снимка: община Първомай
Строят пречиствателна станция в Първомай
74590
Строят пречиствателна станция в Първомай
  • Строят пречиствателна станция в Първомай

Първомай ще бъде 4-тият град в областта след Пловдив, Хисар и Карлово, който ще има собствена пречиствателна станция. Това стана ясно днес по време на първата копка на съоръжението в местността „Кориите” край града.

Старт на проекта направиха кметът на Първомай Ангел Папазов, управителят на ВиК – Пловдив инж. Манол Генов и управителят на фирмата изпълнител Стойко Захариев.

В пречиствателната станция в Първомай ще бъде изградена съвременна испанска технология за извличане на твърдите отпадъци. Иновативното съоръжение е на стойност 13 милиона лева, съобщи техническият ръководител на обекта инж. Искра Тодорова.

Съоръжението ще бъде готово до 5 септември 2015 година.

Изграждането на пречиствателна станция е вторият етап от проекта за Воден цикъл на града, който струва общо 34 млн. лв. Преди месеци започна подмяната на водопроводи в Първомай и  строителство на канализационна мрежа за кварталите Любеново и Дебър. Вече е изграден и довеждащият колектор за отпадни води до местността Кориите, където ще се строи пречиствателната станция. Тя е за 25 000 еквивалент жители, обясни пред Дарик кметът на общината Ангел Папазов.

След пречистването им отпадните води ще се заустват в река Марица и няма да замърсяват околната среда, добави градоначалникът.

Подробности чуйте в прикачения файл.