Стачката в затворите няма да спре законопроекта за амнистията
Стачката в затворите няма да спре законопроекта за амнистията / netinfo
Законопроектът за амнистията няма да бъде спрян, заради стачките на затворниците, каза в Пазарджик министърът на правосъдието Георги Петканов. Но не е възможно, според него, да се изпълнят исканията на излежаващите присъди амнистията да обхване всички затворници и да има изравняване на присъдите.

Около 12 на брой са исканията на затворниците от Пазарджик, около 2/3 от тях са изпълними, стана ясно след днешната среща с министъра на правосъдието. Затворниците искат подобряване на условията на живот в килиите и подобряване условията на труд, както и непрекъснат достъп до хранителните си продукти. Лишените от свобода рецидивисти в Пазарджик искат помилване на тежко и хронично болните, които са около 80 на брой. Желанието им да отпадне ”джакпота”, означаващо натрупване на присъдите, за сега предстои на обмисляне от министерството.

Около 373 са гладуващите в затвора в Пазарджик от общо 680 затворника. 140 от общо 180 работещи днес не са се явили на работа, каза директорът на Затвора Веселин Коцев. Според него стачката се подклажда от 30- ина тартора- тежки рецидивисти, които не подлежат на амнистия. Засега не е забелязано да се упражнява физическо насилие, но със сигурност психологически тормоз сред тях има, добави Веселин Коцев.