Голямото писане на яйца
Голямото писане на яйца / netinfo
Известният български художник Васил Горанов ще бъде специален гост на второто Голямо писане на яйца от Чепинския край в родния си град Велинград.

Атракцията на празника ще бъде Голямото яйце, изработено от учениците в Професионалната гимназия по дървообработване. То е високо 180 см, тежи 120 кг, а диаметърът му е 1 метър. То ще бъде украсено пред публиката с характерния велинградски рисунък.

Събитието започва днес от 11:00 часа на централния площад „Николай Гяуров”.

По стара техника с типичните за Чепинския край изящни орнаменти ще се пишат яйца с восък. Местните майстори ще показват, а всеки желаещ ще има възможността да се учи и да изпише своето яйце за Великден.

Празнична програма ще изнесат певицата Мариам Маврова и местните музикални формации „Здравче Венче”, „Звънче“, „Караоке“, „Драгиново“, „Чепино“, както и възпитаниците на ОУ „Неофит Рилски”.

Почти двуметровото яйце за втора поредна година внася колорит в празника за Велика събота. Миналата година то бе изписано от уредника на Художествената галерия Бранко Манушев по автентични модели, подбрани от етнолога на Историческия музей Георги Куманов.