Концертна зала, част от Съвета на фондация Дом за Пловдивската опера и арт директорът на ДО-Пловдив Лучано ди Мартино (вдясно)
Концертна зала, част от Съвета на фондация Дом за Пловдивската опера и арт директорът на ДО-Пловдив Лучано ди Мартино (вдясно) / снимки: Кирил Кирилов
Цялостният й ремонт и преоборудване ще струват над 12 млн. лв.
Концертна зала
96681
Концертна зала
  • Концертна зала
Ако Министерството на културата в най-скоро време не излезе със срокове и продължава да няма резултати за изпълнението на проектирането и реконструкцията на Концертна зала-Пловдив, ще сезираме Европейските институции в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

В това се заканиха от Съвета на фондация „Дом за Пловдивската опера“ по време на днешната пресконференция, организирана заради катастрофалното състояние на залата и липсата на адекватна реакция от страна на държавата за ремонтирането й. На срещата с журналисти обещание да присъства беше дал министърът на културата Боил Банов, но днес той не дойде в града под тепетата.
 

netinfo


Концертна зала е с актуална забрана за ползване, издадена от Пловдивската дирекция за пожарна безопасност и защита на населението. „Смятаме, че за мизерията на залата трябва да бъде поета отговорност от Министерството на културата и министърът на културата да обяви план с мерки, срокове и отговорности за незабавната й реконструкция“, се казва в ПОЗИЦИЯ на фондация „Дом за Пловдивската опера“.  
 

Концертна зала
netinfo


Заданието за ремонт и реконструкция на Концертна зала е готово още преди година и половина. То включва основен ремонт, преустройство, частично преоборудване и изграждане на сценична механизация в минимален обем. Оттогава фондацията е в непрекъсната кореспонденция с представители на изпълнителната и законодателната власт, но резултат няма. Едва в петък, 16 март, министър Банов покани пловдивски общественици на среща, на която обеща, че ще бъде открита обществена поръчка за ремонт на залата.
 

Концертна зала, Менда Стоянова


На пресконференцията присъства депутатът Менда Стоянова, която е и председател на бюджетната комисия в Народното събрание. Тя увери, че обществената поръчка е в Агенцията по вписванията и ако не попадне в репрезентативен контрол, ще бъде в Агенцията само още ден. По думите на Стоянова е възможно още този петък или в понеделник да бъде публикувана за кандидатстване.

Според нея сумата за проектиране, ремонт, реконструкция и оборудване ще надхвърли 12 млн. лв. Прогнозите на Стоянова са залата да бъде реално използваема през 2020 г., но само ако няма обжалване на поръчките. Депутатът доц. Йорданов изрази надежда поне последните 3-4 месеца от 2019 Концертна зала да е функционална, за да послужи за културни събития в годината, в която Пловдив ще е Европейска столица на културата.
 

Концертна зала, Здравко Димитров и Мариана Чолакова


Областният управител Здравко Димитров припомни, че е разговарял със стопаните на Военния клуб за евентуално преустройство на залата и сцената там и превръщането им в Дом на Пловдивската опера, но по думите на Менда Стоянова, съгласувани с мнението на артистичния директор Лучано ди Мартино, това може да е само втора, резервна сцена. 
 

Концертна зала
netinfo


Чуйте и от приложеното аудио.