Седем от девет пловдивски депутати „за” прехвърляне на цигарената фабрика на общината
Седем от девет пловдивски депутати „за” прехвърляне на цигарената фабрика на общината / снимка: Даниела Субашева

Пловдивският кмет Славчо Атанасов отново препотвърди искането си, държавата да прехвърли собствеността си от над 78% в цигарената фабрика в града на общината. Това стана след среща с девет от пловдивските депутати и синдикатите. Седем от деветте присъствали народни представители подкрепиха идеята на градоначалника и заявиха, че ще се подпишат в подписка, която ще приложат към официалното искане на Община Пловдив. Сред тях са Милен Велчев /НДСВ/, Йордан Бакалов и Петър Попов /СДС/, Васил Паница /ДСБ/, Борислав Китов /ЗНС/, Бойко Ватев /ВМРО/ и Павел Шопов /”Атака”/. Само Захари Георгиев и Атанаска Тенева от БСП не застанаха зад идеята на пловдивската управа.

На следващата сесия на Общинския съвет ще бъде внесено предложение да се възложат правомощия на кмета и председателя на местния парламент Йордан Кюмюрджиев да водят преговорите с правителството за прехвърляне на държавния дял в предприятието, заедно с марките и лиценза на фабриката. Щом държавата не може да се справи, с този тежък ангажимент ще се нагърби Община Пловдив, категоричен бе кметът, допълвайки, че максимум до седмица предложението трябва да е внесено в Министерски съвет. Атанасов заяви, че е смутен от анализите, според които пловдивската фабрика е непечеливша и каза, че тя има резерви, а за миналата година печалбата й е 1,2 млн. лв. Кметът допълни, че ако държавата не се съгласи да изпълни искането на община Пловдив, това означава, че под благовидния предлог за изплащане на обезщетения на работниците, стоят по-дълбоки интереси.

Действията на директорския борд на „Булгартабак” да бъдат дадени на прокуратурата, поиска на срещата депутатът от „Атака” Павел Шопов. Той бе категоричен, че бордът на холдинга трябва да подаде оставка, а държавата е длъжна да изработи оздравителна програма за пловдивското предприятие и поиска да бъдат намалени акцизите на цигарите и да се засили борбата с контрабандата. Депутатът припомни, че на два пъти е внасял сигнали до главния прокурор Борис Велчев за източване на пловдивската цигарена фабрика откъм дистрибуция, лоши сделки, прехвърляне на машини и осъществяване на поръчки с резервни части, като следите според него водели към Молдова. Целта на тази приватизация е да се съсипе българското цигарено производство и да се отвори пазар за чужди конкуренти, смята Шопов.