Родители в Пищигово подготвят протест в защита на училището
Родители в Пищигово подготвят протест в защита на училището / mirela.bg

Жителите на пазарджишкото село Пищигово подготвят протест в защита на училището си. То е едно от трите, за които на последната пресконференция кметът на общината Тодор Попов обяви, че ще иска да бъдат закрити. Другите са в Хаджиево, а за пръв път и едно градско училище – „Стефан Захариев”. Мотивът – децата са малко, учат в слети и маломерни паралелки, а заслужават по-качествено образование. От няколко дни сред хората върви петиция, в която са събрани над 130 подписа.

Тази сутрин доста хора от селото се събраха на площада на импровизиран протест. Те обявиха, че са готови да затварят пътища, ако трябва – и магистралата, с жива верига, за да не позволят ОУ „Кочо Честименски” да остане в историята. Повечето имат ученици, други са възпитаници на училището и знаят колко е важно то да остане.

„Категорично никой не е казал още, че тези три училища ще бъдат затворени, казва кметът на селото Жоро Панчев. Днес преди обяд смятам да поискам среща с г-н Попов и да обсъдим проблема. В момента се прави анализ и от него зависи крайното решение. Няма как родители да приемат такава новина с безразличие, но мисля, че не бива да прибързваме”.

Панчев също е против закриването на училището. В селото вече имат опит с детска градина, която вече не работи. Сградата рухва, стъклата са изпотрошени, дворът е забравил детския смях. Такова е състоянието и на всички бивши училища в Пазарджишко.

В Хаджиево няма подписки, нито нагласи за протест, каза кметът Андон Андонов. Той също смята, че след като няма още ясно решение, е рано за реакции. Следващата седмица предстои заседание на Комисията по образование в Общинския съвет с представители на Регионалния инспекторат по образование, кметовете на Пищигово и Хаджиево и директорите на училища, където всички могат да дадат свои становища и да ги аргументират. Андонов вече е подготвен със своето, но предварително не пожела да каже повече.

Не търсете вина в общината, попитайте какво прави Министерството на образованието за опазване на селските и малките училища, каза кметът.

Директорът на ОУ „Стефан Захариев” смята, че ситуацията при него не е чак толкова зле. Тази година се обучават 125 редовни ученици и 10 на самостоятелна форма. В Пазарджик няма друго учебно заведение с такава форма на обучение. Засега колективът от 16 учители няма ясно решение какво да прави и дали изобщо да реагират. Също като в Хаджиево, те изчакват първо да видят дали предложението ще бъде одобрено от общинските съветници. Обмислят на самата сесия да внесат писмо с аргументи за запазване на школото.