родители на протест
родители на протест / netinfo
Здравко Минчев и Румен Кожухаров
94847
Здравко Минчев и Румен Кожухаров
  • Здравко Минчев и Румен Кожухаров
Родители на ученици от пазарджишкото ОУ „Христо Смирненски“ заплашиха, че ще легнат пред сградата, но няма да позволят други деца да влязат в нея. Днес те протестираха пред общината срещу решението в тяхното школо да бъдат настанени възпитаниците на ОУ „Христо Ботев“, докато в него текат ремонти.

Най-големите им опасения са, че при струпването на над 400 деца на едно място се поставя на карта безопасността им. При бедствие или инцидент трудно може да бъдат евакуирани. "Не сме съгласни още с въвеждането на двусменен режим, при който часовете се намаляват на 35 минути – недостатъчни за вземане на материала, а междучасията – по 5 минути, в които малките не могат дори да сменят учебниците си, камо ли да отдъхнат", обясни Здравко Минчев, баща на първокласничка.

На проведената след протеста среща секретарят на общината Румен Кожухаров обясни, че забавянето се е наложило, тъй като за две от сградите не е имало готови проекти за строителните дейности и е трябвало изпълнителите да ги подготвят. Срокът за приключване е до средата на 2018 година, така че или ремонтите трябва да са в учебно време, или финансирането се губи.

Родителите се били уведомени за промените едва в четвъртък миналата седмица. На срещата те дадоха да се разбере, че са готови дори да отпишат децата си от училището, ако исканията им не бъдат взети предвид. Още повече, че за толкова много ученици няма дори достатъчно помещения.

Бяха дадени и няколко алтернативни предложения. Едното е децата от ОУ „Христо Ботев“ да бъдат настанени в сграда на друго учебно заведение, макар да не е близо до дома им и ако е необходимо, за двата месеца да им се организира транспорт. Второто – да се избере друго време за ремонтите, по възможност в края на учебната година. Третото – да се разделят учениците от гостуващото училище, като част от тях да учат в ОУ „Христо Смирненски“, а другите – в друго училище.

Предстои работна среща в общината, на която ще бъдат обсъдени предложените варианти и ще се търси най-подходящият.
Този следобед протестиращите ще се срещнат и с началника на Регионалното управление по образованието в Пазарджик Валентина Кайтазова.

Чуйте повече от Здравко Минчев - баща на първокласничка и секретарят на общината Румен Кожухаров в аудиото