Расте броят на осъдените на пробация
Расте броят на осъдените на пробация / Dariknews.bg

Значително е нарастнал броят на осъдените на пробация, които са извършили леки престъпления, като кражбите и шофирането в нетрезво състояние. Това заяви  началник сектор Областно звено "Изпълнение на наказанията" в Пловдив Иван Гълъбов по време на срещата си с руска делегация. Визитата е с цел  проучване  работата на пробационните служители в България.

На пробационни мерки най-често се осъждат граждани, които незаконно са се прикачили към електропреносната мрежа и водоснабдяването, както и такива, които съхраняват оръжие без необходимото разрешително за това, обясни Иван Гълъбов. Сред мерките, наложени на осъдените за кражба на ток са: среща с пробационен служител, поправителен или безмъвмезден труд и др. , каза още той.

Началникът на областното звено "Изпълнение на наказанията" запозна представителите на Руската делгация с работата и предимствата на наказанието „Пробация". Тази присъда все още не е прието в руското законодателство.

Интересът се появи, защото има необходимост да се създаде такава служба, която вече е обсъждана на високо политическо ниво. За това ние изучаваме опита, там където вече има такива служба, за да се използва най-доброто. Това заяви началникът на Федералната служба "Изпълнение на наказанието" в Русия Реймер Александрович. Той обясни, че както в България, така и в Русия не са малко шофьорите, които са осъдени на подобни пробационни мерки, заради това, че са шофирали  в пияно състояние. Александрович не се ангажира с отговор, кога в руското законодателство ще бъде въведено официално наказанието „Пробация".