Първата служба на новия владика – на Сирни заговезни
Първата служба на новия владика – на Сирни заговезни / netinfo
Името на новоизбрания пловдивски владика Николай ще се споменава от днес по време на литургиите във всички църкви в епархията, въпреки че церемонията по въдворяването му на митрополитския престол ще бъде на Сирни Заговезни, съобщиха пред Дарик пловдивски свещеници. 38-годишният Николай, който е най-младият владика, за пръв път ще участва на заседание на Светия синод тази сутрин в качеството си на глава на най-голямата българска епархия.

С 12 гласа /от общо 14/ вчера синодът предпочете досегашния Знеполски епископ и викарий на патриарх Максим пред съперника му Теодосий, който няма висше образование и по Устава на Българската православна църква не може да заема поста.

Първата служба на митрополит Николай в Пловдив най-вероятно ще бъде тази неделя, която е Ден за прошка и последният ден преди Великденския пост, научи Дарик. Предишния ден той ще бъде посрещнат от свещеници на границите на епархията на магистрала “Тракия”, а литийното шествие преди херотонията – церемонията по въдворяването му като владика, ще тръгне от площад “Централен” към църквата “Света Богородица”.