Превърнаха Хора за хората в семеен празник на мегдана
Превърнаха Хора за хората в семеен празник на мегдана / снимка: Тина Соколова

Станалите вече традиция неделни народни танци на Тортата в Пазарджик се превърнаха в семеен празник на мегдана за редовните участници. Днес в 16 часа най-запалените по възраждането на тази стара българска традиция ентусиасти отново ще се съберат на площада, за да повторят празничното издание на коледните Хора за хората от 26 декември.

Очакванията и сега са за ръце да се хванат няколко десетки верни почитатели на родния фолклор и да се понесат заедно в ритъма на народните танци.

Същината на хорото е да събира хората заедно, пишат в поканата си инициатори. Силата на кръга, вълната на мелодията, честотата на ритъма съчетават общата енергия в съзвучие и новата вибрация повдига цялата нация.

Интересна подробност е, че Хората за хората в Пазарджик се играят всяка седмица вече година и половина и не е пропуснато нито едно неделно издание, независимо от времето и обстоятелствата. Нещо повече – последните неделни танци вече продължават с половин час повече въпреки студовете. Много от сърцатите игралци излизат на мегдана с везани ризи или цели народни носии.