Поредният имотен спор между държава и община оставя ТЕЛК на улицата?
Поредният имотен спор между държава и община оставя ТЕЛК на улицата? / Dariknews.bg
Поредният имотен спор между държава и община оставя ТЕЛК на улицата?
26378
Поредният имотен спор между държава и община оставя ТЕЛК на улицата?
  • Поредният имотен спор между държава и община оставя ТЕЛК на улицата?

Няма никакво място в сградата на РИОКОЗ за пребазиране на ТЕЛК. Това заявиха шефовете на РЦЗ и здравната инспекция в Пловдив д-р Георги Божиков и д-р Ваня Танчева. Това е единствената голяма сграда в града, собственост на Министерството на здравеопазването, и в нея се помещават РЦЗ, РИОКОЗ, РИОСВ, 7 катедри на Медицинския университет и Дезинфекционна станция, обясни д-р Божиков.

Сега ТЕЛК и картотеката са в общинска сграда на ул. „4-ти януари" 36, която обаче трябва да бъде освободена в най-кратки срокове, за да започне реализацията на проект за изграждане на детска ясла. Министърът на здравеопазването е изпратил писмо до общината, с което одобрява решението специализираните лекарски комисии да се преместят в сградата на РИОКОЗ.

Д-р Танчева се усъмни в намерението на градската управа да използва сградата за ясла, тъй като по думите й, там няма условия за това. Тя обвини зам.-кмета по екологията и здравеопазването Александър Константинов в демагогия, тъй като уж е загрижен за здравето на хората, а сега поставя като приоритет детската ясла. 

От РЦЗ са направили предложение ТЕЛК да се помещава в част от неизползваемите помещения в МБАЛ „Пловдив", но при настъпване на кризата, от ресорното министерство са казали, че няма пари. В спорната сграда на ул. „4-ти януари" се помещават 7 комисии - 5 общи и 2 специализирани - очна и психиатрична.  Очната обслужва 6 области, като на ден само през нея премиват по 100 души, обясни д-р Божиков. За да се настани ТЕЛК в РИОКОЗ, от сградата на ул. „Перущица" 1 трябва да се изнесат теоретичните катедри, но и в Медицинския университет няма място за тях, коментира шефът на РЦЗ.

/Чуйте какво казаха още д-р Ваня Танчева и д-р Георги Божиков от прикачения звуков файл/