брифинг
брифинг / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Провокацията на
95348
Провокацията на
  • Провокацията на
Причина за сбиването по време на футболната среща между отборите на "Локомотив Пловдив" и "ЦСКА София" е провокативно действие от страна на фен на "Локомотив Пловдив". Това стана ясно от съвместния брифинг на пловдивската полиция и прокуратура.
 
Става въпрос за руски гражданин, поканен от фен клуба на "Локомотив Пловдив" за футболната среща с ЦСКА“, съобщиха зам.-районният прокурор Румяна Зайкова-Калева и шефът на полицията в града под тепетата Атанас Илков. Мъжът е арестуван.

"Той става от пейката, прескача 50 см ограда и се оказва на пистата. Срещу него се отзовават двама охранители и го връщат. После той обаче отново се връща и след него тръгва агитката на "Локомотив Пловдив". Непосредствено след това металното заграждение е преодоляно от агитката на ЦСКА и се стига до инцидента", обясни началникът на пловдивската полиция.  
 
"След бързата намеса на органите на реда са задържани общо 11 лица, които са отведени в 5-то Районно управление в Пловдив - 6 от тях от агитката на „Локомотив“ и 4 - ма от агитката на „ЦСКА“, допълни Атанас Илков.
 
Той подчерта, че „ръководството на футболен клуб „Локомотив Пловдив“ е преценило, че вътрешната охрана на мача трябва да се осъществи от частна фирма, а охраната на обществения ред – от полицията.
 
„Независимо от това, тъй като футболната среща бяхме извели като рискова, полицейските служители бяха разположени в непосредствена близост до стадиона така, че да могат да реагират максимално бързо, както и се наложи. Благодарение на това не допуснахме да се случи нещо по-лошо. Надявам се в следващите срещи с ръководствата на пловдивските футболни клубове така да бъда направена организацията, че повече да не се допускат подобни грозни сцени“, коментира още шефът на пловдивската полиция.
 
На 9 от задържаните лица са съставени актова по Закона за охрана на спортните мероприятия, в момента са в съда и се очаква да им бъдат наложени административни наказания. Стана ясно още, че един от арестуваните фенове е издирван за кражба в Чехия. 
 
Прокурор Атанас Илиев съобщи, че са образувани 4 наказателни производства – за разбиване на загражденията, за нанасяне на телесна повреда - на един от зрителите и на един от охранителите от частната фирма, както и за хулиганство с особена дързост и цинизъм.
 
Текат разпити на свидетели и оглед на видеозаписи, заяви от своя страна и зам.-районният прокурор Румяна Зайкова-Калева.

Работата на полицията и прокуратурата по инцидента продължава. 

Още чуйте в звуковия файл.