Подменят центъра на Панагюрище с гранит
Подменят центъра на Панагюрище с гранит / снимка: panagyurishte.org

Панагюрище ще бъде единственият град в Пазарджишка област, чиято настилка в центъра ще бъде сменена не с бетонови, а с гранитни плочи. Така центърът на Панагюрище ще стане уникален с това, че е ремонтиран, но не е бетониран, съобщиха от администрацията.

Ремонтът е заложен в проект на стойност 5 милиона лева, като 85% от стойността му е от Европейският фонд за регионално развитие на Европейския съюз, 10 % - съфинансиране от националния бюджет, а собственото съфинансиране от страна на общината е в размер на 5 %.

 

В проекта е заложено някои от съществуващите гранитни стъпала, които са ръчна изработка и са в отлично физическо състояние, да бъдат запазени, като по този начин ще се постигне приемственост. Пътеката към Мемориален комплекс “Априлци” ще бъде реновирана с допълнително озеленяване и осветление. На самия паметник ще бъде изградена нова прожекторна система за осветление през тъмната част от денонощието. При реализирането на проекта ще бъдат подменени бордюрите, фонтанът ще бъде възстановен, детската площадка – обновена, ще бъде изграден и фитнес център на открито. Зелената площ зад пазара в града ще бъде изцяло реновирана с автоматична поливна система.