Почитат паметта на Хаджи Димитър в село Свежен
Почитат паметта на Хаджи Димитър в село Свежен / netinfo

Премиера на книгата "Кадрафил - върхът на безсмъртието", написана от проф. Радка Колева и колектив, се състоя в читалището на село Свежен. Тя разказва за грижите на местните хора за раните на Хаджи Димитър, който след боя при Бузлуджа успява да прехвърли с оцелелите четници Балкана  и дори да обяви в него за няколко дни, че България е свободна. Разбулването на тайната за последните дни на воеводата, за неговата смърт и неговия гроб е събрана в 167 страници и тепърва ще буди интереса и на родлюбивите българи, и на историците, убедени са спомоществователите на книгата от Земеделския колеж в Пловдив, Община Брезово, НБ "Иван Вазов" Пловдив, Фондаця "Свежен" и ПП ГЕРБ Пловдив област.

Час преди премиерата десетки местни хора изкачиха връх Кадрафил, където отец Лазар от Карлово отслужи панихида по повод 141 години от смъртта на Хаджи Димитър. Пред гроба на легендарния българин бяха поднесени венци от името на министър-председателя Бойко Борисов, от ГЕРБ Пловдив Област, от общини и обществени организации.

Това е втора поредна година, в която село Свежен отбелязва смъртта на воеводата. Народните представители пожелаха на местните хора да се превърне в традиция. В селото е и традиционният събор, наситен с много музика, танци, игри и лакомства за децата.