Откриват Центъра за управление на трафика
Откриват Центъра за управление на трафика / dariknews.bg/архив Русе

Днес Община Пловдив подава документите за Транспортния проект в Министерство на регионалното развитие и благоустройството за окончателно плащане. Това потвърди за Дарик Борислав Кръстев, ръководител на проекта. По целия проект, който е на стойност 41,7 млн.лв и се реализира по ОП “Регионално развитие”, остава да бъдат преведени още малко над 3 млн. лв.

До дни ще бъде открит и новият Център за управление на трафика, който се намира в бившия хотел на Ванко 1.

Новите светофарни уредби, които са монтирани на 42 кръстовища в Пловдив  натрупват информация за часовете с най-голям трафик и най-натоварените точки в града. Работят и още 8 на пешеходни зони. Системата за управление на трафика вече работи, включени са всички детектори, които броят автомобилите и подават данните в Центъра, съобщи за Дарик зам.-кметът по транспорт инж. Златин Велев.

Възможно е централният компютър за управление на трафика да подава задания, които са различни за всеки ден от седмицата и съответно за всеки час от деня, обясни още Велев.

Данните ще бъдат натрупвани във времето и системата ще може сама да решава как да регулира настройките на светофарите в града в 5 часа в петък в определена посока, например.

Още 300 паркоместа ще бъдат осигурени в “Синя зона” до края на годината в централната градска част на Пловдив. От въвеждането й до момента, статистиката показва, че до 5 пъти се е увеличила възможността за паркиране в микрорайоните, където е въведена тя. От 1 юни се очаква да бъде въведена и новата такса за паркиране в “Синя зона”, която се увеличава на 1.50 лв.

При въвеждане на електронната система за таксуване в Градския транспорт, ще могат да се използват за плащане и безконтактни смарт карти. Картите за транспорт и еднодневните билети ще се продават в 8 основни пункта в районните кметства, както и чрез машини за самообслувжване. Над 90 автомата за билети и карти ще заработят от 1 април 2016г. Автомати ще има и в самите автобуси.

Велоалеи ще бъдат направени и по булевардите “Руски” и “Васил Априлов”, допълни Кръстев.