Около 1000 евро заплата за немския директор на Фондация „Пловдив 2019“
Около 1000 евро заплата за немския директор на Фондация „Пловдив 2019“ / снимка : Дарик радио Пловдив/ архив

Около 1000 евро е ще бъде заплатата на новия артистичен директор на Фондация Пловдив 2019 - Ханс-Дитрих Шмит.

Шмит, който беше избран в края на януари като част мениджърския екип на фондацията, бе представен официално днес в община Пловдив.

„Целта на назначаването му е постигане на европейско измерение на фондацията, чрез  разработване на  партньорства с европейски културни оператори и институции,осигуряване на съфинансиране по европейски програми“, обясни зам.-кметът по културата Стефан Стоянов.

Шмит от своя страна бе категоричен, че ще се опита да осигури допълнително финансиране на проектите на фондацията от Брюксел. Той изтъкна, че има контакти и е в близки отношения с много от европейските институции и ще търси нови партньори за Пловдив.

Според него местната култура и възможностите, които предлага Пловдив са почти непознати за хората от Западна Европа и една от задачите му ще бъде насочена именно в тази посока

Ханс-Дитрих Шмит е преподавател по режисура и драматургия в академията на изкуствата „Фолкванг“ в Есен, Германия, където отговаря и за международните отношения на университета. Той работи тясно с екипа на фондацията по време на кандидатстването на Пловдив и познава в детайли визията, програмата и проектите, обединени от мотото „Заедно“. Шмит е  един от големите специалисти в света на Европейска столица на културата.