Обвиняват Мартин Димитров, че погазва устава на партията си
Обвиняват Мартин Димитров, че погазва устава на партията си / снимка : Sofia Photo Agency /

Лидерът на СДС Мартин Димитров грубо погази устава на партията, подписвайки двустранно споразумение с ДСБ, зад гърба на Националния съвет. Това заяви в Пловдив кандидатът за председател на сините Румен Христов. Той обясни, че споразумението е за това по какъв начин се разпределя държавната субсидия. Нашите искания са тя да бъде разпределена спрямо депутатите СДС - 10, ДСБ-5, а договорката, която е направил Мартин Димитров е 50 на 50. Ако това бъде изпълнено СДС ще загуби около 50 хиляди лева на месец, каза Христов. По думите му сегашният лидер на сините е нарушил устава и пренареждайки листите. Мартин Димитров изпълнява четири длъжности едновременно и няма време за партията, допълни Христов. Партията е в много тежко състояние и човекът, който трябва да я оглави трябва да отделя цялото си време и да работи много, категоричен бе Христов. Сред основните приоритети на кандидата от Русе е да се засилят връзките между централното ръководство и местните структури, както и СДС да бъде непреодолим фактор в парламента.

За нова визия на СДС в Пловдив се обяви вторият кандидат за председател на СДС Любен Петров. В момента той изпълнява длъжността кмет на район "Витоша" в столицата. Според него Пловдив и София могат да работят заедно. Сред приоритетите му са широка дясна коалиция, както и партията да има ясна и принципна позиция.

Около идеята за съвременна дясна партия се обедини и другият кандидат за председателския пост Иво Цанев, който също представи платформата си днес в Пловдив. И според него са необходими промени в партията. Според него СДС трябва да бъде партия на знанието като това ще стане чрез експертен и кадрови потенциал.

 Извънредните вътрешнопартийни избори за избор на председател на СДС ще се проведат на 29 ноември. В надпреварата тогава ще участва още сегашният лидер Мартин Димитров и Атанас Атанасов от Ямбол.