Общинските съветници от КРОС в Смолян се отказаха от заплатите си
Общинските съветници от КРОС в Смолян се отказаха от заплатите си / Дарик архив
Седемте общински съветници от местна коалиция КРОС в Смолян внесоха предложение до председателя на местния парламент за дарение на месечното си възнаграждение в полза на Община Смолян. Групата на КРОС настоява за откриване на специална банкова сметка, в която да постъпват заплатите им. Разпореждането с набраните средства ще може да се извършва единствено с решение на Общинският съвет. Така те спазиха обещанието, което дадоха на избирателите си по време на предизборната си кампания.
Представителите на КРОС в местният парламент са убедени, че работата им трябва да бъде изцяло в обществена полза. Полученото доверие на местният вот ги мотивира за издигане на обществените интереси над личните.
”Такъв акт на доброволен отказ от полагащото се съгласно закона лично възнаграждение е доказателство за реализация на нов подход и визия в управлението на Общината. Ние сме убедени, че избраните общински съветници в Смолян са хора, които в личен план са постигнали финансова независимост и успех. Така те могат да изпълняват обществения си дълг безвъзмездно, каквато е практиката в Западна Европа”, казват в предложението си от КРОС. То няма да накърни осигурителните права на общинските съветници, в обществена полза те се отказват единствено от нетното си възнаграждение.
„Нека всеки общински съветник сам реши каква ще е неговата позиция по нашето предложение. Дори и да не получим подкрепа от останалите, нашето решение за отказ от заплатата е категорично”, заключиха представилите на местният парламент от КРОС.