Общината чака Батаклиев да й подари акции, след като стопи нейните
Общината чака Батаклиев да й подари акции, след като стопи нейните / Снимка: Виктор Кадири

Общината чака купувачът на Градски транспорт Ангел Батаклиев да й дари акции, след като вдигна капитала на дружеството без нейно съгласие и стопи дела й от 33 на 3% Това стана ясно от днешното изявление на кмета на Пловдив Славчо Атанасов.

Възможно е пакетът на общината да не бъде намален, и то без тя да апортира терен или да внесе кеш 750000 лева за запазване на дела си, допълни зам. кмета Александър Константинов.

Според Атанасов това може да стане с добра воля от страна на собственика.

Председателят на Надзорния съвет на Пловдивската общинска агенция за приватизация Дани Каназирева внася днес сигнал за незаконното увеличение на капитала на Градски транспорт. По закон и по приватизационен договор, то не може да бъде извършено без съгласието на общината преди купувачът да е изпълнил на 100% инвестиционните си ангажименти. Общинският съвет задължи своя представител в Общото събрание на „Градски транспорт” да гласува против вдигането на капитала, а Батаклиев все още не е внесъл тролеи и води спорове с надзорниците по признаването на 60-те рейса за инвестиция. Тези обстоятелства правят вдигането на капитала незаконно, категорична е Каназирева, която ще внесе и искане Общинският съвет да задължи кмета да оспори в съда увеличението на капитала с 2 млн. лева.

Вдигането стана с вземания на дружеството - купувач „Транс Сити” на общинския съветник Ангел Батаклиев към „Градски транспорт”. Дългът е формиран от лизниговите вноски за новите рейсове, които се изплащат от приватизираното дружество, а не от приватизатора.