Мобилна лаборатория ще изследва неосигурени за турберкулоза
Мобилна лаборатория ще изследва неосигурени за турберкулоза / netinfo
Мобилен флуорограф ще изследва и диагностицира туберколоза в райони с повишен процент здравно неусигурени лица, съобщи шефът на районния център по здравеопазване Георги Божиков. Лечението на болните е безплатно, дори за лицата без здравни осигуровки, припомни той. Апаратът ще се предвижва в ТИР и ще достига до всички рискови групи. Резултатите излизат на момента в дигитален формат. Такъв модерен флуорограф е имало в Пазарджишка област, но тази година ще е в Пловдив и се предвижда да започне работа през септември.

Мобилният кабинет е част от кампания за диагностика и лечение на туберкулоза по проект „ Укрепване на Националната програма за туберкулоза в България”. Във всеки регион ще бъде назначен по един мениджър и две специално обучени сестри, които ще координират работата.

37 души на всеки 100 хиляди са болни от туберкулоза, сочи статистиката за страната. Същата е честотата на заболелите и в Пловдив. Целта е на финала на програмата заболеваемостта да падне до 27 души на 100 хиляди, колкото е средната за ЕС.