Министър Андреева: Няма нито един повлиян от метадоновите програми
Министър Андреева: Няма нито един повлиян от метадоновите програми / снимка: Иванка Петкова, Дарик радио Пловдив
Министър Андреева: Няма нито един повлиян от метадоновите програми
73815
Министър Андреева: Няма нито един повлиян от метадоновите програми
  • Министър Андреева: Няма нито един повлиян от метадоновите програми

Центърът по наркомании не се закрива, а минава към Националния център по опазване на общественото здраве. Промяната се налага, защото досега двата центъра са дублирали функциите си, съобщи днес в Пловдив министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Председателят на „Майки срещу дрогата“ Веселина Божилова връчи на министъра становището на сдружението относно закриването на Националния център по наркомании.

По думите на министъра, проверката, която министерството на здравеопазването е направило в няколко лечебни заведения, които работят по метаданови програми и програми за наркозависими, показала фрапиращи нарушения. Сред тях са: наркозависими на метадонови програми със седмици не стъпват в центъра, метадонът се дава за седмици и месеци напред, не работят с психолозите и др. „Когато прочетох доклада, изпитах чувството, че държавата, макар и мълчаливо, чрез тези програми става съучастник в това метадонът вместо да се работи за оздравяването на тези хора, да се препродава на други“, добави Таня Андреева.

По думите й, няма нито един повлиян от метадоновите програми, а държавата дава милиони за това всяка година. "За мен това е нула като резултат и е абсолютно недопустимо, защото тези деца и възрастни загиват", заяви здравният министър.