/ Sofia photo agency, архив
късмети баница
95799
късмети баница
  • късмети баница
Какви късмети да сложим в празничната баница, така че Новата година да е успешна за нас и нашите близки?

Традицията идва от стари времена. Чрез гаданията хората са вярвали, че ще се възроди Слънцето, а щом това стане, ще има плодородие и благоденствие, разказа в интервю за Дарик директорът на Етнографския музей в Пловдив доц. Ангел Янков.

Късметите са от най-различен характер. Например по това дали ще пукнат хвърляните в огнището чемширени листенца, се е гадаело дали ще има живот и здраве. Въглените в огнището пък са се наричали с имената на месеците в годината.

доц. Ангел Янков
netinfo

В различните региони на страната традиционната за българската трапеза баницата с късмети може да присъства и на Коледа, и на Нова година. Късметите също са различни - там, където има една пара тя символизира богатството.

За разлика от последните години, в миналото в баницата са слагани копче, клечка, мънисто, фасулче. По това се е гадаело кой ще оре нивите, кой ще копае лозето или ще пасе овцете, т.е. свързани са с някакви задължения, допълни доц. Янков.

Новото време налага съвременни късмети, но символиката е една и съща - във върховото време на календара каквото се нарече, то ще стане. Това е вярата  в магията на първия ден, разказа още етнологът.

С него разговаря Искра Койчева