Кметът на Родопи забрани достъпа на граждани заради протеста на ягодовци
Кметът на Родопи забрани достъпа на граждани заради протеста на ягодовци / Снимка: Даниела Ковачева
Заповед на кмета на Община Родопи Йордан Шишков спря достъпа до кметството за всички граждани в опит да бъде предотвратено влизането на ягодовци, които протестираха срещу отказа на общинското ръководство да насрочи референдум за отделянето на селото и минаването му към Пловдив.

С кметското нареждане на администрацията бе забранено да работи с граждани от 8.00 до 15.00 часа. Охраната не пусна 60-ината ягодовци и до сесията на Общинския съвет, макар че по закон заседанията на общинските съвети са публични. Председателката Величка Георгиева обаче заяви, че протестиращите е трябвало да заявят седмица по-рано изслушване по законоустановения ред. Според нея единственият начин искането за референдум в Ягодово да влезе в Общинския съвет е внасянето на нова подписка. Георгиева повтори тезата си, че предишната е фалшифицирана.

Ягодовци, които вече 8-ми месец очакват насрочването на дата за допитване, след като в тяхна полза се произнесе Върховният административен съд, останаха навън и скандираха „Референдум”.