замърсената река Върбица
замърсената река Върбица / netinfo
Десетки села със забрана за ползване на водата

Извънредно заседание на Общински съвет – Златоград ще се състои днес, а поводът е качеството на водата в река Върбица. То ще се състои от 09:00ч. в Заседателната зала на местния парламент. Единствената точка в дневния ред, предложена от председателят на Общинският съвет Емилия Кръстева е Състояние и качество на водата в река Върбица.

Очаква се в залата да присъстват доста граждани, притеснени от честата промяна на цвета на водата на река Върбица, която преминава през центъра на Златоград и от която се захранват домакинствата с питейна вода. Последният сигнал за замърсяване на водите бе вчера.


„Направен бе оглед на района с цел установяване източника на замърсяването. Констатирано е преливане от хвостохранилището в река Голяма. Взети за анализ са водни проби от 6 пункта за повърхностни води и шахтови кладенци за подземни води, използвани за питейно-битово водоснабдяване на гр. Златоград и населените места в региона. Пробите ще бъдат изследвани по следните показатели: активна реакция рН, електропроводимост, разтворен кислород, неразтворени вещества, калциево-карбонатна твърдост, желязо, манган, цинк, мед, кадмий, олово, никел, живак, цианиди“, съобщават от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.

Техни служители, съвместно с РИОСВ – Смолян и Регионална лаборатория – Смолян към ИАОС извърши проверка на място вчера.

Директорът на Басейнова дирекция е изпратил предупреждение до областните управители на Кърджали и Смолян, кметовете на общините Златоград, Кирково и Кърджали, управителите на ВиК-дружествата в Смолян и Кърджали, както и до управителите на Регионалните здравни инспекции в Смолян и Кърджали за възможно замърсяване на водите в района и за предприемане на действия по компетентност. За резултатите от проверката ще бъде предоставена своевременна информация, добавиха от Басейнова дирекция.

Именно, заради изпратените предупреждения, десетки села са със забрана за ползване на водата в област Кърджали, като те надхвърлят 50.