Две новородени бебета са били изоставени от майките си в Университетската болница в Пловдив през последния месец, съобщава NOVA.  

Във Варна се роди бебе с тегло 570 грама


В първия случай жената е избягала 5 часа след раждането на сина си Илия. Момченцето е шесто дете за майката. Второто изоставено дете се казва Златка и е недоносено. Теглото му е едва 1,5 кг. Децата са в добро здравословно състояние и са настанени в отделението по неонатология. 

Едното от изоставените деца - Златка ще отиде в приемно семейство. Началникът на Акушеро-гинекологичното отделение на УМБАЛ-Пловдив д-р Диана Аргирова обясни, че всеки може да премине през курс за обучение, за да стане приемен родител.

Как социалните служби се грижат за децата в риск? (ВИДЕО)

„Приемните родители за Пловдив не са никак много. Това е една много трудна, но много благородна кауза. Който иска да вземе дете, трябва да бъде приемен родител”, обясни тя. До седмица се очаква и Илия да бъде взет от приемно семейство.

681 деца чакат своите приемни семейства в България

Само за ден десетки хора изпратиха дрехи и пелени за новородените Илия и Златка. „Буквално ни засипа вълна от обаждания. Не съм очаквала, че има толкова добри и благородни хора с добри сърца. Обажданията са от цялата страна, обаждат се и от чужбина. 

Всички са съпричастни със съдбата на изоставените деца. Най-често хората са готови да помогнат с дрехи и памперси”, каза в ефира на „Здравей, България началникът на Акушеро-гинекологичното отделение на УМБАЛ-Пловдив д-р Диана Аргирова.

Анета е от хората, решили да помогнат на изоставените деца: „Моето дете също беше преди две години недоносено и знам каква е болката на всеки родител да има недоносено дете”.

Елизабет е администратор на група във Facebook, чрез която се събират помощи. „Все още събираме неща. Нека, който може да изпрати допълнителни материали, ние ще ги донесем в отделението.

Нашият клуб „Ротаракт клуб-Пловдив Пълдин” започна инициатива за събиране на пари за закупуване на апарат Билирубинометър, който струва 10 хиляди лева. До момента е събрана една част от сумата, но все още се нуждаем от 3000 лева. Организираме коледен базар за тази цел”, каза Елизабет.

Семейство подари кувьоз на УМБАЛ-Бургас за рождения ден на сина си


453 деца са изоставени от родителите си само от началото на тази година. Това отчитат от Агенцията за социално подпомагане. 35 деца са били изоставени още в родилния дом.

Най-често родителите нямат желание или финансова възможност да ги отглеждат. Фактори са също ранната или нежелана бременност, както и наличието на увреждане при детето.
nova.bg