Изискването за качество на храната в млечна кухня е в процент, не в грамаж
Изискването за качество на храната в млечна кухня е в процент, не в грамаж / dariknews.bg/архив
Изискването за качество на храната в млечна кухня е в процент, не в грамаж
67161
Изискването за качество на храната в млечна кухня е в процент, не в грамаж
  • Изискването за качество на храната в млечна кухня е в процент, не в грамаж

Проблемът с начина на хранене в детските кухни е само в Пловдив и не засяга областта. Майките не трябва да отделят част от обедния порцион за следобедна закуска или вечеря, тъй като вредят на собствените си деца. Това заяви в предаването „Дарик кафе” началникът на дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето” в Регионалната здравна инспекция д-р Галина Карауланова. Тя уточни, че изискването, залегнало в Наредба 2 от 1 септември не засяга грамажа на храната, а здравословния процент от общия дневен порцион. Обядът трябва да бъде между 35 и 40% от хранителния прием за деня, посочи д-р Карауланова. Според нея е грешно майките да спестяват от храненето на обед, за да допълнят следобедната закуска или вечерята. Отделянето на част от обедната супа за вечерта и надробяването с хляб няма да направи режима здравословен, категорична бе тя.

Общината държи да запази количеството, като ще дотира разликата между препоръчваните от нас 450 грама и 600-те, които залага. На вчерашната среща с ресорните зам.-кметове настояхме само да се запази и качеството заедно с грамажа, обясни д-р Карауланова.

По думите й родителите ще свикнат с новите промени така както го направиха преди 2 години, когато влязоха изискванията за храната в детските градини. При децата от 3 до 6 години вече отчитаме добрите резултати от здравословния режим на хранене, това ще се случи и при по-малките, каза още д-р Карауланова.

Цялото интервю можете да чуете от прикачения звуков файл.