Иван Евстатиев е сред родените на Националния празник
Иван Евстатиев е сред родените на Националния празник / Дарик архив
Иван Евстатиев е сред родените на Националния празник
84898
Иван Евстатиев е сред родените на Националния празник
  • Иван Евстатиев е сред родените на Националния празник

Бившият кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев е сред известните българи, родени на Националния празник на страната ни. В момента ексуправникът е в ареста в очакване на съдебния процес по обвинението му в изнасилване на ученичка, но в едни по-добри времена Трети март бе специален за него не само като личен и велик в историята ни ден.

Всяка година на тази дата всички рожденици в Стрелча получаваха персонални писма с поздравителни адреси от градоначалника си. За 2015-та такава чест имаха 12 рожденици, поравно разпределени между двата пола. В интервюта за медии екскметът казваше, че на такава дата се раждат хора с предначертана особена роля за обществото.

Евстатиев обичаше паметниците и показността и те бяха неизменна част от мандатите му като кмет и на Пазарджик, и на Стрелча. Сред откритите с церемонии на 3 март мемориали бяха тези на руския пълководец генерал Жуков и на смятания за освободител на Стрелча полковник Тимирязев. И двата са дело на Спас Киричев.

Заедно с Иван Евстатиев в Деня на Освобождението през 1958 година са родени още 7 жители на община Пазарджик, показват данни на „Гражданска регистрация”. Най-много местни хора са се появили на бял свят на специалната дата през 1971 година – 12, и през 1975-та – 10. По деветима са били родените през 1946, 1961, 1963, 1968 и 1982 година. Най-възрастните рожденици са двама от набор 1923. Без нито един нов човек са 7 години от 1923-та досега, като сред тях са 2014 и 2015-та.

Днес ще почерпят за здраве общо 392 жители на Пазарджишка община.