Иранци превръщат летище „Пловдив“ във врата към Арабския свят
Иранци превръщат летище „Пловдив“ във врата към Арабския свят / БГНЕС, aрхив
Иранци превръщат летище „Пловдив“ във врата към Арабския свят
79642
Иранци превръщат летище „Пловдив“ във врата към Арабския свят
  • Иранци превръщат летище „Пловдив“ във врата към Арабския свят

Иранската държава има сериозен интерес и готовност за инвестиране в летище „Пловдив“. Това заяви за Дарик радио лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков. По думите му, той самият е провел разговори с посланиците на Иран в Брюксел Махмуд Баримани и в България Абдолах Норузи.

Разговори са водени и с председателя на групата за връзки с Иран в Българския парламент Мартин Иванов, който е говорил пък с министъра на транспорта Ивайло Московски. Според Бареков транспортният министър е обещал да съдейства с каквото може и да се погрижи търгът за летището да бъде на международно ниво с участието на големи играчи като Иран.

Евродепутатът уточни, че има информация, че и други държави, които са членки на Европейския съюз, проявяват интерес към концесията на аеропорта. Бареков каза още, че е разговарял по темата и с премиера Бойко Борисов.

„От иранска страна конкретно е заявено желание да се инвестира на аеропорта за развитие на туристически и бизнес полети от Арабския свят към Европа“, допълни още той Бареков.

Той уточни, че иранската държава е уведомена, че България очаква официално потвърждение за участието на Иран в конкурса за концесия на пловдивското летище.

„Участието на Иран в този конкурс означава, че ще има една много добра и международна конкуренция за развитието на летището във втория по големина град в България“, каза още евродепутатът.

Той бе категоричен, че община Пловдив може само да спечели от евентуалното развитие на летището.