Хиляди се насладиха на Вино и гурме в Стария Пловдив
Хиляди се насладиха на Вино и гурме в Стария Пловдив / снимка: Петър Тодоров

На завидно голям интерес се радва и второто издание на дефиле “Вино и гурме” в Стария град. На специална гала вечеря в ресторант „Филипополис “ снощи, бяха раздадени наградите на комисията от водещи специалисти сомелиери за най-умелото съчетание на вино и храна.

1-вото място грабнаха Винарска изба “Малката Звезда” и Комплекс Дияна с тяхното Мерло 2010 в комбинация с Кавърма с пиле и сини сливи.

2– рото място бе заето от “Трестена” и ресторант Gastrolinea, които се представиха с малиново вино в комбинация с Парфе от пилешки дроб и хайвер от малини.

3-тото място е за Винарска изба “Съединение” и Гастро-център Пловдив, и тяхната комбинация от F2F Дорнфелдер с Шоколадов флан с червена боровинка.

4-то място: Шато Копса и ресторант Рахат тепе - Мерло и Каберне Совиньон 2011 в комбинация с Бон филе с печени сушени сливи и сос от вино.

На 5-то място се класираха Bendida Winery и Енотека Бендида с Розе Рубин 2015 в комбинация с Мус от лапад с крема биволско сирене с пъдпъдъче яйце

Дегустациите започнаха в събота по обед в Стария град, на площада пред църквата „Света Богородица”. Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева поведе дефилето в присъствието на представители на държавната и местна власт и официалните организатори.

Ценители на българското вино и кухня имаха възможност да осъществят приятни дегустационни срещи с 16 винари и 11 производители на гурме специалитети в музеите и художествените галерии в сърцето на най-стария жив град в Европа. Дегустациите продължават и днес до 20 часа.