Грешка на Външно едва не убива английски дипломати през 1955 г.
Грешка на Външно едва не убива английски дипломати през 1955 г. / netinfo
Това е една история, в която грешка на Външно министерство у нас едва не убива английски дипломати и бизнесмени. Главният герой в нея е Петър Любенов, о.з. подполковник от авиацията, който наскоро отпразнува 90-годишния си юбилей.

Разказът на Петър Любенов много напомня историята за израелския пътнически самолет, който през 1955 година бива свален, а всичките 58 души на борда му – американски, британски и израелски граждани загиват на място.
За случая Дарик разказа в последното издание на предаването „Афера”.
Това провокира бившият летец Петър Любенов да се обади в редакцията на Дарик Пловдив и да разкаже друга история, но не с трагичен, а с героичен край. За това, че е спасил десетки животи, българският пилот Петър Любенов не само не получава никакви награди, но и не смее да говори за това дълги години. До сега… След този случай той предпочита да стане учител и се пенсионира като такъв във висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия със скромните 160 лева пенсия.

Годината е 1952. Петър Любенов е дежурен на команден пункт на летище Граф Игнатиево, когато радарите засичат чужд самолет, който навлиза в българското въздушно пространство. След кратък полет дежурните изтребители прихващат непознатия самолет, който не се подчинява на никакви команди. Заповедта на Главният команден пулт е самолетът да се унищожи. По-нататък, пред микрофона на Цветана Тончева от Дарик Пловдив, историята продължава бившият пилот, 90-годишният о.з. подполковник Петър Любенов. Чуйте я и вие....