Фасада Видео Фестивал стартира в Пловдив
Фасада Видео Фестивал стартира в Пловдив / dariknews.bg/ архив

За пръв път Пловдив става домакин на международното събитие Фасада Видео Фестивал. Екстериорът на живописната част на Стария град ще се превърне в екран за видео арт във всичките му форми. Повече от 40 конкурсни предложения от начинаещи и напреднали автори от над 25 страни са избрани от международно жури. Фестивалът ще завърши на 10-ти октомври, когато ще бъде връчването на наградата Фасада VIDEOAWARD.

Серия от паралелни събития ще съпровождат главния конкурс. Проектите, участващи във Фасада Видео Фестивал, отразяват градската същност на немската столица с нейните разнообразни исторически, социални и културни пластове.

Проектът е на Сдружение "Изкуство днес" (Център за съвременно изкуство - Пловдив, баня "Старинна") в партньорство с Гьоте-Институт България. Прожекциите са всяка вечер до 10 октомври от 20 до 22 часа в Лапидариума до Балабановата къща в Стария град.

Видео изкуството напуска своите херметически убежища - кино клубове, галерии и музеи. То е изкарано навън, в директен контакт с публиката и заобикалящото пространство. Фасадата се превръща в място за среща между творец и публика, между изкуство и публично пространство. Фестивалът ще стане платформа, на която културните институции, кураторите, творците и критиците от цял свят ще могат да споделят идеи и опит в областта на съвременното изкуство."