Европейската седмица на движението започва
Европейската седмица на движението започва / bulgaria.moveweek.eu

Европейската седмица на движението MOVE Wееk се провежда от днес до 5 октомври в България. Пловдив се включва в мащабната инициатива за трети път, след като бе домакин на първата проява през 2012 година.

Тази година на доброволен принцип  на този етап са включени 34 български града. Очакванията са за 400 събития и 70 000 участници, европейските градове са 750, а един милион участници и 25 000 доброволци ще се включат в 2 000 събития и 200 флашмоба.

По време на Седмицата на движението са предвидени безплатни демонстрации и изпълнения на различни физически активности. Сред атракциите са танци на пилон, летяща  йога, зелен  фитнес, капоейра, зумба, планинско колездене, паневритмия, турнири по футбол, велопоходи, уроци по паркур и бягане и др.В Пловдив събитията са основно на Главната улица, Гребната база, „Конюшните на царя” и парк „Лаута”.

Идеята на кампанията е да  накара хората да се движат, независимо от тяхната възраст, образование и физическа активност. И най-малкото физическо ежедневно усилие, като изкачването на стълби  и разходките, могат да помогнат в борбата против болестите и стреса, съобщи координаторът на Седмицата Ласка Ненова.

 

След изборите на 5 октомври ще се проведат двете най-мащабни събития – най-дългото хоро от Централна поща до Римския стадион и градският крос „Plovdiv Sity Run 2014” с повече от 500 участници. Двете събития са планирани за 10 и 11 октомври.