Еколози и община в пореден сблъсък
Еколози и община в пореден сблъсък / снимка: Дарик радио Пловдив, архив

Пореден сблъсък се проведе днес на сесията на общинския съвет в Пловдив между местната администрация, граждански сдружения и екологични организаци. Повод за полемиката стана предложението за промяна на общия устройствен план на парк „Отдих и култура“.

Според инженера Георги Сербезов от „Граждански контрол-защита на животните“, приемането на решението лишава Пловдив от и без това оскъдните зелени територии. Той беше категоричен, че промяната е незаконна и допуска 80% застрояване на териториите. По думите му преотреждането на зелени територии в нещо друго е възможно само след обществено обсъждане и задължително представяне на протоколите от него.

Той допълни още, че има висящо дело в по оспорване на решението на РИОСВ, за необходимостта от екологична оценка на спорната територия.

Въпреки възраженията от страна екоорганизациите, предложението беше прието с 33 гласа „за“.

По този начин се дава и зелена светлина за изграждането на зоопарка в Пловдив. Според кмета Иван Тотев строителното разрешително ще бъде извадено до 2-3 седмици, а още през септември всичко може да е готово и да се подпише Акт 16.