Джипитата в Пазарджик на двучасова стачка в понеделник
Джипитата в Пазарджик на двучасова стачка в понеделник / netinfo
Масови протести започват и дижипитата в Пазарджишка област, съобщи за Дарик радио председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Красимир Кулински.

Стачните действия стартират в началото на другата седмица от 7 до 12 юли, като джипитата няма да работят от 11 до 12 часа и от 15 до 16. Решението е взето на събрание на регионалната структура. На него 100 % от личните лекари са заявили, че ще участват в протестите по повод влязлата в сила промяна за по-ниската цена на прегледите за пенсионерите.

Взето е решение да бъде определен ред на прегледите, след влязлата в сила промяна. С предимство ще се приемат децата, след това хората, които плащат пълна потребителска такса, а последни ще бъдат преглеждани пенсионерите без хронични заболявания.

Лекарите са недоволни и от политиката на Националната здравно - осигурителна каса, и от предстоящото отпадане на потребителската такса за всички пациенти в началото на 2009-та година. Според Кулински, много от колегите му са на път да си сменят професията. Не очакваме голям ефект от протестите, призна той. Целта им обаче била обществото да разбере, че това което се случва е лошо за българското здравеопазване, включително и за пациентите.