Двойният убиец от Пазарджик: Моментът дойде, трябваше да убивам цигани!
Двойният убиец от Пазарджик: Моментът дойде, трябваше да убивам цигани! / netinfo
Иван Главчев - адвокат на убиеца
91050
Иван Главчев - адвокат на убиеца
  • Иван Главчев - адвокат на убиеца

Моментът дойде, просто трябваше да го направя. Трябваше да убивам цигани. Тръгнах и вече нямаше връщане назад” – заяви пред съда извършителят на жестокото двойно убийство на възрастна двойка в ПазарджикИван Николов. Той вече е с постоянна мярка за задържане под стража, взета преди минути от окръжния съдия Александър Александров. Но няма да остане в ареста, ще бъде настанен за лечение в Специализираната психиатрична болница за лишени от свобода в Ловеч.

Поведението на 30-годишния мъж в съдебната зала беше напълно неадекватно. Заседанието премина при изключителни мерки за сигурност, като той бе окован в специални вериги, а трима полицаи не вдигаха ръцете си от раменете му и постоянно го възпираха да не буйства.

Вечерта на 5 ноември той видял в интернет видео клип на песента на Слави Трифонов - „Нема такава държава” и решил, че героите го призовават да излезе и да убива цигани, както сам разказа в залата. Тръгнал и вече нямало връщане назад. Преди заседанието разказа пред журналисти, че познава жертвите си Асен и Василка като добри хора, че са му давали заеми до 80 лева, помагали са му. Съжалява за тях като хора, но не и за извършеното деяние.

Обвиняемият се гордее с това, което е направил, каза наблюдаващият прокурор Димитрия Ганчева. Във фаталната вечер той тръгнал с ясното намерение да убива роми. Първо влязъл в къщата на своя позната – Мариана Чолакова, намираща се до дома на убитото семейство, но жената я нямало. Претърсил всичко и след това отишъл в къщата на Асен и Василка Илиеви, които твърдял, че лично не познавал.

Убийството на възрастното семейство е извършено изцяло от расистки и ксенофобски подбуди и за това са събрани достатъчно доказателства, заяви още прокурор Ганчева. Има реална опасност обвиняемият да извърши и ново престъпление, добави прокурорът, припомняйки, че на следващата сутрин след двойното убийство той е стрелял с въздушна пушка по събрали се жени, също ромки. Николов е осъждан и преди ефективно за тежки престъпления, разбра се още по време на заседанието.

През 2006 година е починала майка му, а той преживял загубата тежко. Оттогава се е отдал на наркотиците. Бил е на метадонова програма, но продавал метадона, за да си купува цигари. Според служебния му адвокат Иван Главчев, във фаталната вечер Иван се изживявал като революционер и се смятал за длъжен да убива роми.

чуйте още какво сподели адвокатът на психично нестабилния мъж в прикаченото аудио