Два международни фестивала под тепетата
Два международни фестивала под тепетата / снимка: Ваня Трингова/Дарик радио Пловдив

Осмото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ и юбилейното петдесето издание на Международен фестивал на камерната музика, започват след броени дни в Пловдив.

С изключително интересна и наситена със световни звезди програма са подготвили и двата фестивала.

Започващия на 31 май фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“, ще доведе в Пловдив майсторски постановки на групи от Израел, Италия, Австрия, Русия, САЩ и Франция. Откриването на фестивала е поверено на белгийската група BOB’ART”, които с виртуозност и лекота ни предлага своя поглед върху съвременното изкуство и мястото на артиста в него. След тях пловдивската публика ще може да види спектакъла на Erica Essner Performance CO-OP от Ню Йорк. Френската трупа „Les gens du quay company” със спектакъла „ДУЕЛ“. Българските участници също предизвикват сериозен интерес. Един от гвоздеите на програмата е участието на Тома Марков с неговата пиеса „Брехт“. Хореографката на балет „Арабеск“ Мила Искренова идва с интересен уъркшоп, изграден върху школата на световната хореографка Пина Бауш.

Международният фестивал „Черната кутия 2014″ – „Театър и съвременен танц“ започва в 19 часа на 31 май в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив.

Юбилейното 50-то издание на Международния фестивал на камерната музика започва на 10 юни в Пловдив Един от най-старите фестивали у нас, тази година е с разширен формат.

Юбилейното издание е с мото „Традиция и приемственост”. В афиша на фестивала се открояват имена на българи, живеещи и реализирали се в чужбина, както и на музиканти, които творят у нас и непрекъснато се утвърждават на международни форуми и сцени. Гости на проявата, с които тя ще бъде открита, са емблематичните Софийски солисти. Любопитен факт е, че преди 50 години именно те са изнесли първия концерт на Първия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив.

Акцентите в юбилейната програма са Милчо Левиев и младите братя Владигерови, концертът на Камерен ансамбъл „Киев” и изявата на учениците виртуози от НУМТИ “Добрин Петков“.

Концертите се провеждат на четири сцени – Етнографски музей, зала „Съединение”, Камерната зала на Драматичният театър и Аулата на НУМТИ „Добрин Петков”. Програмата на Юбилейния фестивал е балансирана, с по-популярни творби – от Ренесанса до 21 век; а един от акцентите е музиката на Панчо Владигеров.

За първи път фестивалът предлага и абонаментни карти за всичките 15 концерта, на стойност 25 лева.