/ netinfo
Питане до кмета Иван Тотев упражнява ли общината някакъв контрол на състоянието на изгорялата преди повече от 2 години някогашна баня „Чайка” и разкопките до Понеделник пазара внася общинската съветничка от Реформаторския блок Пепа Деведжиева.

„В последните години община Пловдив инвестира много средства и усилия в подобряването на визията на Пловдив и през тази година беше обновен Централният дом на младоженците, а в момента се работи по връзката на ул. Иван Перпелиев” с бул. „Цар Борис Трети Обединител” покрай Понеделник пазара.

И в двете зони обаче има обекти от културно-историческото наследство, които може да бъдат определени единствено като язви. Става дума за продадената преди 13 години от Пловдивската общинска агенция по приватизация бивша баня „Чайка” и разкопките до Понеделник пазара в имота, собственост на един от крупните пловдивски бизнесмени. Преди 2 години и половина част от банята изгоря при пожар, а теренът с разкопките е буренясал до такава степен, че нищо от находките от древността не се вижда”, аргументира се тя.

Деведжиева припомня, че до годината, в която Пловдив ще Европейска столица на културата, остават броени месеци. Затова и настоява кметът да обясни упражнява ли община Пловдив контрол върху възстановяването на старата еврейска баня, което е сред задълженията на собственика по договора за приватизация.

Другият й въпрос е в каква фаза са делата, които купувачът води срещу общината за земята под банята, и означават ли съдебните процедури, че администрацията ще остави имота да се доразруши. Третото питане е предприети ли са действия, с които собственикът на имота с разкопките до Понеделник пазара да бъде задължен да го поддържа в добър вид.

Питането ще бъде прочетено на днешната сесия на Общинския съвет.