Делото за мръсния въздух на Пловдив продължава през май
Делото за мръсния въздух на Пловдив продължава през май / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив

Делото за мръсния въздух на Пловдив ще продължи на 14-ти май. Това стана ясно след днешното заседание на съда в Смолянския окръжен съд.

Делото се води от Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ и 127 присъединени заинтересовани лица срещу община Пловдив и Регионална инспекция по околната среда и водите.

На днешното заседание бяха изслушани две експертизи, една счетоводна във връзка с разходите на община Пловдив по програма „Козлодуй“ и една от ландшафтен архитект.

Първата експертиза показа, че за дейностите по фонда са похарчени 4 млн.лева, след проведени процедури от страна на фонда.

Според шефа на общинската правна дирекция в Пловдив Илиян Иванов информацията, разпространена по медиите за липсващи 1 млн. 200 хил. изтекли от фонда,  е абсолютно невярна. Той обясни за Дарик, че когато общината е кандидатствала за дейностите по „Козлодуй“ е представила прогнозни стойности в размер на 5 млн. и 200 хил. лева. След проведени процедури и избрани изпълнители от страна на фонда са извършени дейности за 4 млн. лв.

Втората експертиза е била оспорена от ищците и на вещото лице са възложени допълнителни задачи.

 

На днешното заседание е трябвало да бъде изслушана и още една експертиза - автотехническа, но заради пропуски в сроковете за внасянето й, тя е отложена за следващото заседание, обясни още Иванов.