Църквата -  все по-близо до хората?
Църквата - все по-близо до хората? / dariknews.bg/
"Дарик кафе"
81600
"Дарик кафе"
  • "Дарик кафе"

„Напоследък православната църква засили своята  благотворителна и социална дейност след атаките на обществото, че не прави достатъчно в тази насока“. Това каза пред  Дарик игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон. По думите му в повечето населени места вече има храмове, които раздават ежедневно топла храна за бедните. Архимандрит Симон уточни, че в манастира се провеждат лагери за деца в неравностойно положение.

Най-голямата благотворителна кампания на Българския червен кръст в Пловдив през годината е инициативата за събиране на средства в храмовете  от Пловдивската епархия за деца в нужда по време на Великденските празници, съобщи директорът на БЧК- Пловдив Таня Георгиева. Тя уточни, че са събрани над 27 хиляди лева за лечение и медикаменти на сираци.

"Българите сме склонни да даряваме средства, защото сме солидарни, но за да има повече и по-успешни благотворителни акции, е необходимо да се намери начин, хората да бъдат сигурни, че парите им отиват по предназначение." Това каза пред Дарик Мария Чепишева, изпълнителен директор на благотворителната католическа организация „Каритас Витания“ в Раковски. По думите й набирането на доброволци, които да се грижат за възрастните хора в нужда е трудно, но все пак младите хора имат мотивация, тъй като искат да се чувства полезни.

"Не е редно една свещ да струва 50 стотинки, а един пенсионер да получава 150 лева месечно. Той няма как да си позволи да се помоли в църквата." Това заяви жена от Пловдив в анкета за благотворителността и помощта за бедните, която оказват от храмовете. Според  пловдивчани свещениците трябва да са по-близо до хората.

/Повече по темата, може да чуете в прикачения аудиофайл/