Чепеларци скочиха срещу добива на медно-златни руди
Чепеларци скочиха срещу добива на медно-златни руди / снимка: Кирил Кирилов

Обществен съвет в Чепеларе изпрати апел до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с искане за отмяна на издадено разрешително за геоложко проучване на дъщерна фирма на канадска компания. Местните настояват за прекратяване на по-нататъшните процедури за издаване на търговско откритие и концесиониране на добив и преработка на медно-златни руди на същата фирма. Като мотиви съветът посочва заплаха за околната среда и здравето на населението, противоречие с дългосрочните стратегии на двете общини, конфликт с интересите на местното население и местния бизнес и заплаха за културно-историческото наследство.  

На събрание в чепеларското село Павелско, присъстващите единодушно подкрепиха искането за отмяна на издадено разрешително от МОСВ за геоложкото проучване в общините Чепеларе и Лъки. Стана ясно, че местната управа ще поиска от МОСВ цялата документация, свързана с разрешението. „Готови сме и на  гражданско неподчинение, ако то не се отмени", категорични са хората от застрашените селища.

Освен до МОСВ, копие от апелът ще бъде изпратено до президента, премиера и омбудсмана на България, МРРБ, Министерство на здравеопазването, Министерство на културата, Държавна агенция по горите, парламентарни комисии, представителство на Европейската комисия в България, посолствата на Гърция и Турция и др.