БСП каза срамежливо „да” на ВМРО
БСП каза срамежливо „да” на ВМРО / netinfo
БСП ще влезе в управлението на града като подпише споразумение за това с ВМРО, реши Пленумът на Градския съвет на партията късно снощи в присъствието на члена на Изпълнителното бюро на БСП Мая Манолова и евродепутата Атанас Папаризов. Споразумението обаче няма да бъде политическо, съобщиха съветници от левицата.

БСП ще настоява за съкращаване поне на 2 от 6-те заместник кметски места и няма да поставя условия за свой заместник кмет. Пленумът определи бившият общински съветник Александър Константинов за номинация на левицата за ресор „Стопанска политика” в общината. Ще настояваме той да стане шеф на дирекцията, без заместник кмет над него, казаха членове на градското ръководство.

Константинов е приел предложението, въпреки първоначалния си отказ, след натиск от „Позитано” 20, научи Дарик. Той ще трябва да напусне директорските бордове на Международен панаир Пловдив и още няколко частни дружества.

При преговорите с ВМРО, за които е даден мандат на градския лидер Захари Георгиев, червените ще настояват за увеличаване правомощията на шефовете на дирекции в администрацията. Малко вероятно е обаче ВМРО да се съгласи с орязването на заместник кметските места. Кметът Славчо Атанасов вече публично обяви, че е готов да даде на левицата два поста на заместници в общинската управа. Рисковете от коалиция с ВМРО и трупане на негативи са много големи, са предупредили по време на среднощното заседание организационният секретар на Градския съвет Илия Четроков и бившата общинска съветничка Пенка Калинкова.

Въпреки, че по време на предизборната кампания миналата година, имаше членове на районните организации, които настояваха да подкрепим Славчо Атанасов за кмет, сега много от тях са против коалиция с ВМРО, призна член на Изпълнителното бюро на БСП. Позицията на националното ръководство обаче била, че кадрите на партията трябва да влязат в управлението и да се докажат преди парламентарните избори догодина.