Божана Апостолова: Премиерът най-сетне изрече думата „култура
Божана Апостолова: Премиерът най-сетне изрече думата „култура / снимка: Кирил Кирилов
Божана Апостолова: Премиерът най-сетне изрече думата „култура"
46569
Божана Апостолова: Премиерът най-сетне изрече думата „култура"
  • Божана Апостолова: Премиерът най-сетне изрече думата „култура"

Новият кмет на Пловдив е заложил в културната си програма археологически разкопки, свързани с една важна за града памет, но е пропуснал фактора „човек". Това заяви в ефира на Дарик радио поетесата, издател и „следовник на пловдивските будители" Божана Апостолова. Според нея магията на хилядолетната история на града е създавана от хората. Неслучайно Пловдив е бил наричан града на художниците, на поетите и балерините, каза Апостолова. Ако Иван Тотев наистина е пропуснал фактора „човек", не се надявам да се случи нещо съществено в културата на Пловдив, допълни тя.

Славчо Атанасов го научих трудно - чак на третатата година той придоби ярко отношение към културата. Пример за това е Седмият хълм, каза Апостолова.

Новият ресорен заместник по културата трябва да познава интелигенцията на Пловдив. Няма да го крия - и аз, и моите колеги си имаме своите недостатъци. „Не успяхме да обединим енергията си в една сплав, с която да замериш другия и да му кажеш - аз съм тук и не искам да живея така. Всеки си стои вкъщи, сгънал се и се подмазва. Хайде стига вече!"

Всички - правителство, министри, институции, медии - да се борят за духовността. Това послание отправи Божана Апостолова чрез ефира на Дарик радио в Деня на народния будител. „Те трябва да го правят със всички средства, за да отгледаме духовно поколение и то да обгрижва тази страна. Трябва да се обърне персонално внимание на човека, а не както се прави сега - просто прекрачиха тялото на интелигенцията и започнаха да говорят с хората на техния си език.

Две години Министерството на културата не е купило и една книга за фондовете. Чак на третата година от управлението си Бойко Борисов за пръв път произнесе думата „култура". Благодаря ви, г-н министър-председател!

Хората умират от глад, на ръба на оцеляването са, те са в бездната на немотията, но казват: браво, браво! И гласуват отново и отново. Жалко... Събудете се, българи! Поне днес, в деня на будителя."

Чуйте и от прикачения звуков файл.